Hány millió embert irtott ki a kereszténység?

A nem hívők a kereszténység és úgy általában az egyházak ellen gyakran azzal érvelnek, hogy "hány millió embert öltek meg Jézus nevében". Szerintük a vallás fanatizmust szül, ami a múltban is rengeteg háborúhoz és emberirtáshoz vezetett. Vajon tényleg igaz lenne ez? Olyan szélsőséges véleménnyel is találkoztam már, amely egyenesen betiltaná a keresztet, mint valami önkényuralmi jelképet. De hány millió embert ölhetett meg az egyház?

Természetesen egyetlen ember halála is tragédia és pótolhatatlan veszteség, ám kénytelenek vagyunk matekozni kicsit ebben a témában. A történelem már csak ilyen. A wikipedián található egy összesítés valamennyi háború áldozatairól, ami jó tájékozódási pontot ad. (Nyilván a lista nem teljes és sok becslés pontatlan, mégis tökéletesen alkalmas a következtetések levonására szerintem. Mivel nagyok a szórások, a számtani közepet vettem alapul). Jöjjenek a számok!

Következzék az emberiség történelmének öt legvéresebb háborúja:

  1. II. világháború – kb. 68 millió halott
  2. Tajping-felkelés (Kína)– kb. 44 millió
  3. Három Királyság háborúja (Kína) – kb. 38 millió
  4. Mongol hódítás – kb. 35 millió
  5. Ming-Qing háború (Kína) – 25 millió

 Még ha erős fenntartásokkal kezeljük is az adatokat – főleg a kínai áldozatokat illetően – azért kijelenthető, hogy vallásháborúkat nem találunk ezen a top 5-ös listán. Természetesen más számítások is léteznek és hosszan lehetne vitatkozni a becslések hitelességéről, de pár hasonló rangsort (pl. itt, meg itt) végigböngészve mindössze a harmincéves háborúval (1618-1648) lehet találkozni, ami a vallást illeti. A maga kb. 9-10 millió halottjával kétségtelenül megrázta egész Európát akkoriban és volt szerepe a katolikus-protestáns ellentétnek is, mégsem beszélhetünk pusztán vallásháborúról. Sokan elfelejtik, hogy ebben a háborúban többek között a katolikus Franciaország a katolikus Habsburg Monarchiával viselt hadat, sőt a konfliktus későbbi szakaszában a protestáns Dánia-Norvégia a katolikus Habsburg-pártiakkal a protestáns svédek ellen hadakozott.

 A keresztes háborúknak a legvadabb számítások szerint is maximum 3 millió áldozata lehetett, mindez ráadásul kétszáz év leforgása alatt és a saját elesetteket is beleszámítva. Az inkvizíció következtében kb. 10 ezer embert végeztek ki több, mint 400 év alatt, erről nagyságrendileg egészen pontos adattal rendelkezünk. 

 A spanyol Reconquista sem volt fáklyás menet a maga 7 millióra becsült halottjával. De ez is egy széles, 700 éves időszakot ölel fel, arról nem is beszélve, hogy saját földjüket szabadították fel kínkeservesen a mór megszállás alól. Ha már a spanyolokat említettük az Új világ meghódításáról mindenképp szót kell ejtenünk. A Spanyol Királyság valami iszonyat népirtást rendezett Latin-Amerikában; 80 év alatt kb. 32 millió őslakost gyilkolhattak meg. A keresztesek mellett, talán ezt szokták leginkább felróni a keresztényeknek, mint a vallási fanatizmus ékes bizonyítékát. Kevésbé ismert tény, hogy az egyház – bár támogatta a missziós expedíciókat és felfedezéseket – az erőszakot mindvégig elítélte. A Katolikus Egyház és a Spanyol Királyság között komoly konfliktust okozott a hódítók viselkedése az Új Világban. A gaztetteket (rossz) keresztények követték el, ám elsősorban nem a kereszt, hanem a spanyol korona nevében. Az őslakosok jogaiért a legtöbbet ekkor egy domonkos szerzetes, Bartolomé de las Casas fáradozott. Mindezzel együtt a hódítók igen rossz PR-t csináltak a kereszténységnek…

 A fenti érveket sutba dobva tételezzük fel, hogy a kereszténység kiirtott 32 millió embert Latin-Amerikában (ami így nem igaz persze), további 3 milliót a keresztes háborúk alatt (ami megint nem igaz, hiszen egy jelentős része ennek a keresztesek maguk voltak és felső becslésről van szó), 10 milliót a harmincéves háború alatt, 7 milliót pedig a Reconquista alatt öltek meg.  Adjuk még ehhez a hugenotta és az albigensek elleni háborúk áldozatainak a számát (2-3 millió ill. 500 ezer halottal) és vegyünk hozzá még egyéb háborúk címén egy irreálisan magas számot, mondjuk 4 millió fővel. A teljesen vitatható és felülbecsült végeredmény szerint, a “kereszténység” szűk kétezer éve alatt kiirtott 59,5 millió embert. Ezzel szemben a “felvilágosult és fejlett” 20. században, amely a vallás béklyóit már régen levetette, hat év leforgása alatt (a II. világháborúban) 68 millió embert pusztított el. Csak a második világháborúban! Az első világháborút, a maga 18-20 millió halottjával még meg sem említettük! A kommunizmus röpke száz év alatt 100 millió halottat “produkált”. Egyszerűen képtelenség úgy matekozni, hogy más végeredményre jussunk:

 A világ kezdete óta a szekuláris kormányok háborúi irtották ki a legtöbb embert.

190509-nemstova-hitler-stalin-tease_jctveq.jpgHitler és Sztálin, két mélyen hívő, vallásos államférfi  két ateista diktátor, emberek millióinak mészárosai

Azt is kiemelném, hogy itt nem a kereszténység pontozásos győzelméről van szó, miszerint a 68 több az 59-nél. Józan ésszel belátható, hogy az egyház kétezer éves bűnei össze sem hasonlíthatók az emberiség történelmének háborúival,de még csak a 20. század öldökléseivel sem.

A kereszténységgel kapcsolatos tévképzeteket kitűnően példázza, ha párhuzamba állítunk bizonyos történelmi eseményeket és elgondolkodunk ezek mai megítélésén a köztudatban. A Holodomor (1932-33) következtében Sztálin két év alatt több ember halálát okozta, mint a keresztes háborúk kétszáz év alatt. A kínai polgárháborúban (1927-1949) húsz év alatt haltak meg annyian, mint a harmincéves háborúban. A Boko Haram Nigériában eddig ötször több emberrel végzett, mint az inkvizíció 450 év leforgása alatt. Az ENSZ adatai szerint a jelenleg is zajló ukrán-orosz konfliktusban eddig mintegy 10 ezren vesztették életüket, ami kb. az inkvizíció áldozatainak számával egyenlő.

 Amikor emberek millióinak haláláról beszélünk, fontosnak tartom megemlíteni a magzati életet is. A tavalyi év (2019) során több, mint 42 millió abortuszt végeztek világszerte. Ez pontosan 42 millió meg nem született ember, “hála” a szekuláris kormányoknak. Legyen az ember akár vallásos vagy ateista, hívő vagy agnosztikus, esetleg "maga módján hívő" vagy teljesen közömbös, tévedés azt állítani, hogy a kereszténység (egyház, vallás stb.) több embert ölt meg, mint bárki más.